Sluit

Interieurconcept voor SSC voor kennisinstituten

Voor een organisatie bestaande uit meerdere kennisinstituten, hebben wij een interieurconcept mogen ontwerpen. Onze opdrachtgever is een overkoepelend orgaan voor vier organisaties, waarvan 3 kennisinstituten met ieder een eigen identiteit. Het behouden van die eigen identiteiten vormde een belangrijk uitgangspunt van het interieurontwerp.

 

De vraag van onze opdrachtgever luidde als volgt: “Hoe zorgen we voor verbinding tussen de vier organisaties en de verdiepingen, met het behoud van alle afzonderlijke identiteiten.” Identiteit was een cruciaal aspect tijdens de ontwerpfase, maar tegelijkertijd moest er ook samenhang tussen de verdiepingen gecreëerd worden. Onze interieurarchitect Simone Pinkse heeft dit aangepakt door elk kennisinstituut en de overkoepelende organisatie zijn eigen accentkleur te geven en samenhang te creëren door het plaatsen van wat we noemen ‘de communicatietrap’. Deze trap loopt door alle vier de verdiepingen heen en via deze trap kan er beter gecommuniceerd worden met andere verdiepingen en op deze manier wordt er gemakkelijker verbinding gecreëerd.

 

Bijzondere elementen

Om de verbinding tussen de organisaties en verdiepingen duidelijk te maken, heeft Simone  ervoor gekozen om de entree van de organisaties op de bovenste verdieping te situeren. Om bij één van de kennisinstituten te komen, moet men de ‘communicatie trap’ naar beneden nemen. De route langs deze trap wordt geaccentueerd met een vakverdeling, in de vorm van een maatwerk kastenwand. Deze kast loopt geheel door de vier verdiepingen en de ontmoetingspleinen heen. In deze vakverdeling vind je met behulp van schermen en items de identiteit en cultuur van het desbetreffende kennisinstituut terug. Op elke verdieping komt de trap uit op het ontmoetingsplein, met zicht op het centrum van Utrecht. Dit geeft de gebruikers uitzicht op hun doelgroep en de stad waar ze voor werken.

 

Op elke verdieping is een raster met beplanting aan het plafond geplaatst. Het raster begint in de kern van het gebouw en meandert verder over de pleinen en verdiepingen van de organisaties. Dit raster toont de algemene route aan voor bezoekers van de organisatie en accentueert tevens de belangrijke plekken op elke verdieping, zoals de entree, samenwerkruimtes en de ‘communicatie trap’.

 

Alle wensen en eisen komen terug in het ontwerp

Simone heeft er duidelijk voor gezorgd dat de wensen en eisen van de opdrachtgever terug zijn gekomen in het uiteindelijke ontwerp. Ze heeft er voor gezorgd dat elke organisatie duidelijk zijn eigen identiteit heeft kunnen behouden en daarnaast heeft zij ook voor samenhang gezorgd. Dit heeft ze gedaan doormiddel van de ‘communicatie trap’, iedere organisatie zijn eigen accentkleur toe te kennen, de ontmoetingspleinen en het plaatsen van de maatwerk kasten waar de identiteit van de organisaties geëtaleerd kan worden.

 

Klantervaring

Interieurconcept voor SSC voor kennisinstituten
/
Meer over dit project