Sluit

Clubhuis WSW

Ontwerp & realisatie | Hilversum | 2022 | 1170 m2

Clubhuis WSW

Voor Waarborgfonds Sociale Woningbouw (WSW) hebben we, na het uitbrengen van een uitgebreid huisvestingsadvies, een warme en huiselijke werkomgeving ontworpen en deze turnkey gerealiseerd.

Bekijk de video

Huisvestingsadvies

Bij WSW zijn we gestart met een huisvestingsvraagstuk; “wat is onze toekomstige huisvestingsbehoefte en welke werkomgeving past hierbij?” en daarop aansluitend: “voorziet ons huidige pand in deze behoefte of is verhuizen raadzaam?” Om deze vragen goed te kunnen beantwoorden, hebben we om te beginnen data verzameld over de behoeftes en het gedrag van de medewerkers, met behulp van de online tools van onze partner Reworc. Deze data hebben we vertaald naar een ruimteboek, waarin de benodigdheden voor de huisvesting helder werden. Aan de hand daarvan hebben we een longlist (46 locaties) en uiteindelijk een shortlist (14 locaties) gemaakt van de panden die potentieel geschikt waren voor de huisvesting van WSW. De locaties van de shortlist zijn beoordeeld aan de hand van criteria zoals onder meer de oppervlakte, de huurprijs en -termijn, de ligging en bereikbaarheid met auto en OV, de uitstraling en de faciliteiten. Deze hebben we afgezet tegen de optie om het huidige pand te behouden en te verbouwen. Uiteindelijk kwam uit het onderzoek naar voren dat het kantoorpand op het terrein van Olympia in Hilversum de beste match was om de nieuwe werkomgeving van WSW te vestigen.

Het concept achter de werkomgeving

WSW assisteert bij het investeren in sociale woningbouw door het borgen van leningen van financiers aan woningcorporaties, zodat zij tegen optimale voorwaarden toegang hebben tot de kapitaalmarkt. Dit biedt meer zekerheid voor financiers en optimale voorwaarden voor woningcorporaties. Op deze wijze speelt WSW een cruciale rol bij het mogelijk maken van sociale woningbouw en WSW is trots op deze maatschappelijke betrokkenheid. Deze trots hebben we middels het concept tot uiting laten komen door de verschillende typologieën van sociale woningbouw (eengezinswoningen en appartementencomplexen) een plek te geven in de werkomgeving. Elke typologie heeft zijn eigen kenmerken qua woonomgeving. Dit hebben we vertaald naar een werkomgeving; de werkomgeving ‘eengezinswoning’ is met name bedoeld voor samenwerken in kleine groepen, informeel overleg en geconcentreerd werken. De werkomgeving ‘appartementencomplex’ is met name bedoeld voor samenwerken/vergaderen in grote groepen, brainstormen en informeel ontmoeten in coffee- en printcorners. Beide typologieën hebben een verschillend vloer-, plafond- en kleurenplan maar staan met elkaar in verbinding via een groene straat waar men elkaar kan ontmoeten en kan werken. Andere uitingen van dit concept zijn de manier van de (huis-)nummering van de vergaderruimtes, de manier waarop de kozijnen van de wanden van de vergaderruimtes ingedeeld zijn, de plantenbakken met vele groene planten aan de ‘gevels’, het geometrische patroon dat op de gietvloer in de ‘straat’ is aangebracht, de speciaal voor WSW ontworpen kunstige muurschilderingen, de neonletters in de stilteruimte en fotomateriaal met het thema ‘thuis’ in de diverse ‘eengezinswoningen’.

Kenmerken werkomgeving

Een van de wensen van WSW voor de nieuwe werkomgeving was om deze zó te maken dat mensen zich uitgenodigd voelen om meer kennis met elkaar te delen en elkaar meer te zien, horen en spreken; meer transparantie. De omgeving is mede daarom opgedeeld in zones met verschillende dynamieken (veel-weinig-gemiddeld). In totaal zijn er 51 Arbo-werkplekken, 7 (verschillende) aanlandplekken en 8 (verschillende) vergaderruimtes gerealiseerd, met daarnaast nog diverse plekken om rustig te kunnen bellen en even kort met elkaar te overleggen in een informele setting. Ook is er een bibliotheek die bedoeld is als stilteruimte, een plek waar rustig gewerkt kan worden en vakliteratuur wordt gedeeld. Daarnaast zijn er reproruimtes, garderobes, lockers, een kolfruimte en een douche opgenomen in het plan, deze laatste bijvoorbeeld voor medewerkers die met de fiets naar kantoor willen komen. Centraal in de werkomgeving staat het WSW clubhuiscafé, waar men kan ontmoeten, aanlanden, lunchen én waar grote(re) bijeenkomst gehouden kunnen worden. Het clubhuiscafé is hiervoor ook voorzien van een groot scherm met mogelijkheden tot het online betrekken van deelnemers.

Veel aandacht voor sfeer, styling en akoestiek

De werkomgeving is ontworpen met heel veel aandacht voor het neerzetten van de juiste sfeer. Er is dan ook veel verschillende sfeerverlichting en styling (onder andere in maatwerkkasten) toegepast om de werkomgeving een heel huiselijk gevoel te geven en het concept van de twee typologieën van sociale woningbouw ‘een gezicht te geven’. De grote hoeveelheid groene planten is hier ook onderdeel van. Om een goede akoestiek te waarborgen, is er een akoestisch spuitplafond gerealiseerd. De buitenzijdes van de ‘eengezinswoningen’ zijn bekleed met houten latten, waarachter vilt met steenwol is geplaatst, dit heeft een hele positieve werking op de akoestiek. Een aantal van de wanden zijn extra dik, om geluidsoverdracht te voorkomen. Daarnaast zijn er op diverse plekken in de werkomgeving akoestische baffles geplaatst, als een grid boven de werkplekken en als eilanden boven de aanlandplekken.

Wij zijn super trots op het resultaat van dit prachtige project en wensen WSW heel veel plezier in hun mooie nieuwe clubhuis!

Klantervaring

Clubhuis WSW
/
Meer over dit project