The Hague Hearing Centre: het nieuwe Haagse internationale centrum voor arbitrage en mediation

30 juli 2018

Bij The Hague Hearing Centre kunnen bedrijven en instellingen terecht voor commerciële geschillen, zoals bijvoorbeeld patentzaken. Ze faciliteren technologie en vergaderruimten. De rechtspraak verloopt via partners, zoals het Nederlands Arbitrage Instituut en Unified Patent Court. The Hague Hearing Centre wordt gebruikt voor rechtszaken, maar de ruimtes worden ook voor andere doeleinden verhuurd. ‘Dit was voor ons een belangrijk vraagstuk. Hoe ontwerp je een rechtbank die eenvoudig en snel aan te passen is naar een conference room en vice versa?’, aldus Simone Pinkse, interieurarchitect bij Rever.

Mondriaan

The Hague Hearing Centre is onderdeel van het Nieuw Babylon Meeting Centre in Den Haag. ‘Omdat de ruimtes voor veel verschillende doeleinden worden gebruikt en de rechtspraak onpartijdigheid vereist, wilde de opdrachtgever geen afbeeldingen aan de muren. Het moest een abstracte omgeving worden voor verschillende doeleinden. In het concept maakte ik de connectie met de Nederlandse kunst die Den Haag aanbiedt. Daarom heb ik een patroon ontworpen dat refereert aan Mondriaan. Dit patroon komt bijvoorbeeld terug in de maatwerk elementen’, aldus Simone.

Maatwerk

In het Hearing Centre is genoeg ruimte voor alle verschillende betrokken partijen. Het gebouw heeft een grote ontmoetingsruimte, twee procesruimtes, vier partijkamers, een rechterskamer en twee boardrooms voor de arbiters en mediators. Deze ruimtes worden ook gebruikt voor vergaderingen, workshops en conferenties. Simone: ‘Voor mij was het een interessante uitdaging om een opstelling te maken die voor de rechtspraak gebruikt wordt, maar na een zitting kan worden omgebouwd zodat er een conferentie plaats kan vinden.’ Van de maatwerk elementen kun je de voorfronten samen met de zijwangen loskoppelen. Zo zijn de meubelen dus verplaats- & stapelbaar. Dankzij het man-vrouw systeem past alles weer in elkaar’, vervolgt Simone. ‘Het Mondriaan lijnenpatroon is zo ontworpen dat elke lijn doorloopt in het volgende element en er geen verspringing in plaats vindt’.

Kleurenschema

Alle kamers zijn in een luxueuze stijl uitgevoerd. ‘Je vindt overal diepe kleuren terug. Bijvoorbeeld in het donkere tapijt met gesneden pol of de warme houtstructuur met het brons er tegenaan. In de procesruimtes zijn alle fauteuils in het leer uitgevoerd. De fauteuils in de partijkamers zijn uitgevoerd in een gewatteerde koraalkleur stof’, aldus Simone.

Fase 1 is op dit moment opgeleverd. De eerste procesruimte, twee partijkamers en de ontmoetingsruimte zijn klaar en worden sinds 7 maart 2018 gebruikt. De boardrooms en overige zalen zijn binnenkort aan de beurt.