Nice to meet you: Simone Pinkse

1 maart 2017

Nice to meet you: Simone Pinkse, interieurarchitect. Een loyale, kritische, vrolijke vrouw en een echt avondmens. Simone is nu 4 jaar werkzaam bij ons en haalt voldoening uit het maken van een ontwerp dat klopt op alle niveaus; “als alle details precies goed zijn, er warmte in zit en het zowel functioneel als esthetisch klopt.”

Van jongs af aan

Van jongs af aan heeft Simone interesse voor architectuur: “ik ben er al vroeg mee ‘besmet’. Mijn vader nam ons mee naar verschillende steden en wees ons dan op gevels, bouwstijlen en details van gebouwen. Toen vond ik dat al reuze interessant. Na de middelbare school en een vooropleiding ben ik Interieurarchitectuur gaan studeren aan de Koninklijke Kunstacademie. Daar heb ik echt geleerd om van binnen naar buiten te ontwerpen. Die buitenkant, dat boeit me nog steeds heel erg. Ik vind het prachtig als binnen en buiten senang met elkaar zijn.”

Ontwerpen met gevoel

“Ik ontwerp altijd vanuit de klant; wat wil de klant bereiken, wat is de vraagstelling. Dat móet ik onderzoeken voordat ik een concept, een kapstok, kan ontwikkelen. Als het concept klopt, loopt het verdere traject op rolletjes. En als de klant zich helemaal kan vinden in het concept, ben ik blij. Wanneer ik het concept beeldend maak voor de klant, laat ik alleen zien wat relevant is, ik maak beeldmateriaal zonder ruis zodat de essentie van het ontwerp goed naar voren komt. Daarbij vind ik het tonen van de menselijke maat heel belangrijk.” Simone is heel duidelijk over één ding: “er moet gevoel in een ontwerp zitten. De materialen moeten kloppen met wat je uit wilt stralen. Verlichting speelt daarin een belangrijke rol. Het ontwerp moet een gevoel oproepen.”

Het leukste dat er is

Simone: “samen met de klant een ontwerp creëren, iets moois maken waar de klant zich happy bij voelt, dat vind ik het leukste dat er is. Als we met het team een goede interactie met de klant hebben en het vertrouwen krijgen, dan kan ik ontwerpen wat het beste is voor de klant.”

Combineren van oud en nieuw

Simone zit niet graag stil: “ik wil mijn bouwkundige kennis vergroten, omdat ik merk dat klanten daar behoefte aan hebben. Wat ik uitdagend vind, is de combinatie van oude en nieuwe bouw. We weten allemaal dat maar door blijven bouwen niet de toekomst heeft en daarom zijn revitalisatieprojecten zo interessant; hoe kun je van iets bestaands iets moois maken dat voldoet aan de wensen van deze tijd?”

Inspiratie uit alle windhoeken

“Ik haal inspiratie uit reizen, het ontmoeten van mensen, het leren kennen van andere culturen en het ontdekken van andere gebruiken. Maar ook binnen Nederland is er zoveel moois te ontdekken; musea, moderne kunst, steden. Ik vind het een meerwaarde als je begrijpt waar iets vandaan komt, historie geeft meer lading aan een gebouw of ontwerp. Er zit veel diversiteit in wat mij kan inspireren. Ik kijk graag naar oude meesters zoals Berlage, die ontwierp van de façade tot en met de tegels en deurklinken. Dat waren natuurlijk andere tijden, maar dat soort details, daar word ik blij van.”

Bekijk een recent project van de hand van Simone.