Nice to meet you: Jaytee van Veen

19 februari 2015

Nice to meet you! Jaytee van Veen is interieurarchitect en hoofd van onze studio. Een man met liefde voor zijn vak: “Elk ontwerp is een nieuwe uitdaging om een balans te vinden tussen functionaliteit, creativiteit en identiteit. Daarbij geniet ik het meest van een klant die blij is met zijn nieuwe werkomgeving en daar vol trots doorheen loopt”.

Interieurs ontwerpen als tegenbeweging

Jaytee: “Ik ben dit vak eigenlijk gaan beoefenen uit irritatie over het grote aantal inspiratieloze indelingen van rijtjeshuizen die Nederland rijk is. Ik heb echt een aversie tegen de standaardindelingen in deze woningen. Je komt binnen in een halletje met links of recht het toilet, de trap naar boven en deur naar de woonkamer. Vervolgens heb je links of rechts voor om de hoek weer de keuken zitten, enzovoort. Je weet tot op het prullenbakje onder de gootsteen waar alles zit en er is weinig meer te ontdekken!” En dan, lachend: “ik wilde de wereld gaan verbeteren door te gaan ontwerpen.”

Wat hij nu zo leuk vindt aan zijn werk? “Je doet het nooit alleen en elk project is anders. De diversiteit is groot en met het team ontwerpen we altijd in samenwerking met de klant een interieur dat een ruimtelijke vertaling is van hun wensen en behoeften. Onze klanten mogen de komende jaren in die omgeving werken dus het  moet aansluiten op hun identiteit, activiteiten en toekomstambities. Een interieur als maatpak – iets heel anders dus dan de eenheidsworst waar ik vroeger zo’n hekel aan had.”

Uitdaging

Als hoofd van de studio probeert hij een setting te creëren waarin het team optimaal kan werken: “We hebben een grote variatie aan disciplines en talenten op de studio. Ik ga uit van ieders kracht en probeer daar zoveel mogelijk op aan te sturen, iedereen is verder zelf verantwoordelijk voor zijn eigen projecten en deadlines. Het is super om te zien hoe, vanuit onze ambitie, de studio de afgelopen jaren met grote sprongen gegroeid is. Ik ben dan ook ongelofelijk trots op mijn team dat voor onze klanten op ieder gewenst niveau en in een hoog tempo projecten weet te realiseren. Het tempo ligt bij ons hoog door het commerciële karakter van Rever en het is daarin mijn taak om de balans te behouden tussen het commerciële belang van de organisatie en het creatieve proces en de ambitie van de studio. Dat kan soms best een uitdaging zijn.”

Dynamisch en gevarieerd

Hoe ziet jouw dag eruit? “Dat is heel verschillend en vaak onvoorspelbaar; ik werk veel onder vrij hoge tijdsdruk en moet vaak ad hoc inspringen op vragen of problemen. De variatie en wisselende dynamiek vind ik echter heel leuk: de ene dag zit ik bijvoorbeeld bij een klant om een concept of ontwerp te presenteren, heb ik overleg met het studioteam en spreek ik met Paul (directeur Rever, lees ook het interview met Paul) over toekomstige ontwikkelingen binnen ons Belevingscentrum of Rever. De volgende dag ben ik dan weer bezig met het oplossen van uitdagingen in de planning, buig ik me met mijn projectteam over een vraagstuk voor een klant, ga ik naar een project toe dat gerealiseerd wordt en spreek ik met leveranciers of partners over nieuwe ontwikkelingen, materialen en producten.”

Eerder werkte Jaytee bijna 3 jaar met veel plezier als interieurarchitect bij Mecanoo Architecten in Delft, waar hij aan veel mooie en grote projecten heeft gewerkt die in zijn optiek soms wel een lange doorlooptijd hadden. Een tikje ongeduldig als hij is én vanuit zijn leergierigheid, zette hij de stap naar Rever: “een organisatie waar ik mijn bevlogenheid kwijt kan, en waar de doorlooptijden vlot zijn, ik ben niet goed in lang één ding doen. Vanaf de eerste dag heb ik een goed gevoel over Rever gehad en heb me sindsdien voor Rever ingezet alsof het ‘mijn toko’ is.”

Trots

Jaytee: “Een project waar ik trots op ben? Daar hoef ik niet lang over na te denken, dat is het ontwerp dat ik heb gemaakt voor Veldhoen + Company. Zij behoren tot de grondleggers van HNW en het feit dat zij ons hebben gevraagd het interieur voor hun kantoor te ontwerpen, dat is gewoon tof! Het kantoor is een thuishonk voor Veldhoen + Company geworden, een plek waar zij kunnen brainstormen, kennis kunnen delen en ’thuis’ komen. Voor hen heb ik ook het concept van een draaibare bank ontworpen, “Turning Talks“, die door Lande in productie is genomen. Dat zijn gave dingen.”

Reizen als inspiratiebron

In zijn vrije uurtjes, die redelijk spaarzaam zijn, is hij aan het sporten, kijkt hij graag een film of kookt nog het liefst een lekkere maaltijd voor zijn hechte vriendengroep, met wie hij al bevriend is ‘sinds onze moeders samen op zwangerschapsgym zaten’. Het gaat hem dan vooral om de gezelligheid en bij elkaar zijn als één grote familie. Vakanties besteed hij graag samen met zijn vrouw aan het maken van verre reizen, om nieuwe culturen te leren kennen en ervaringen op te doen die hem een nieuwe kijk op de wereld geven. Jaytee: “Ik vind het heel leuk om foto’s te maken en tijdens deze reizen maak ik dan ook heel veel foto’s waarmee ik onze ervaringen vastleg. Hieruit maak ik dan een selectie, die ik stuk voor stuk bewerk voordat ze in het album gaan. Zo blijven de ervaringen voor ons tastbaar.”

Jaytee is nog lang niet uitgekeken op zijn baan: “Ik wil maar al te graag mijn verdere bijdrage leveren aan de toekomstige ontwikkelingen en positionering van Rever. Het is een waanzinnig mooie organisatie die voorop loopt in onze branche en expertise, maar tevens veel waarde hecht aan persoonlijke betrokkenheid. Wie wil daar nou niet onderdeel van zijn om toekomstige ambities waar te maken?”