Kantoorinrichting in 2018: trends, tips & inspiratie

19 december 2017

De trends in kantoorinrichting die de afgelopen jaren opkwamen, zetten ook in 2018 door: naast flexibiliteit en creativiteit wordt verwacht dat er bij de inrichting van de werkplek rekening wordt gehouden met persoonskenmerken en is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid. De invloed van de generaties Y en Z is hierin duidelijk terug te zien. We zetten de belangrijkste trends en inspiratie in kantoorinrichting op een rij:

Van work-life balance naar work-life fluency: hoge verwachtingen kantoorinrichting

Waar generatie X op zoek ging naar een balans tussen werk en privé (work-life balance), lopen deze werelden voor de jongere generaties gewoon in elkaar over (work-life fluency). De technologische ontwikkelingen maken dat we altijd en overal kunnen werken: e-mails worden in de trein beantwoord, verslagen thuis na het avondeten uitgewerkt. Tegelijk is het normaal geworden om een afspraak met de hypotheekadviseur of een uurtje sporten in te plannen tijdens de ‘normale’ werkuren, laten we onze nieuwe schoenen gewoon op kantoor bezorgen of spelen we een potje tafeltennis met collega’s. Waar je ook bent, je kiest om te werken, of juist niet.

Kantoorinrichting in 2018 trends-tips-inspiratie-Rever Interieurprojecten

Inspiratie kantoorinterieur 2018: werken of ontspannen? In deze speelse ruimte van PepsiCo kan het allebei.

Wat eerder ergonomie heette, wordt in deze tijdsgeest het aanmoedigen van een gezonde levensstijl. Een leuke tip is het aanleggen van een belparcours dat mensen tijdens het bellen kunnen volgen doorheen het kantoor. Ook de gamification trend past binnen work-life fluency: jongeren besteden een groot deel van hun vrije tijd aan games en vinden het als vanzelfsprekend dat dit doorvertaald wordt naar de werkvloer.

Kantoorinrichting in 2018 trends-tips-inspiratie-Rever Interieurprojecten

Inspiratie kantoorinrichting 2018: in het prijswinnende kantoor van VGZ wordt een gezonde levensstijl actief gepromoot.

Het kantoor wordt een ontmoetingsplek gericht op inspiratie en creativiteit

Werknemers besteden dus minder tijd op kantoor, maar hebben wel hoge verwachtingen van hoe ze daar gefaciliteerd worden. Dit weerspiegelt de veranderende functie van het kantoorgebouw. De technologie ontwikkelt zich razendsnel en de vaardigheden die werknemers nodig hebben, verschuiven mee. Creativiteit, flexibiliteit en sociale intelligentie worden steeds belangrijker in een werkomgeving die verschuift van vaste functies naar tijdelijke rollen. Gelijkgestemden komen online of fysiek samen rond een bepaald vraagstuk of thema. Kantoorgebouwen worden daarbij plekken waarbij mensen elkaar niet alleen ontmoeten om samen te werken, maar ook – vooral – om elkaar te inspireren.

De nieuwe kantoorruimte van Winning Workplace Award winnaar VGZ, ingericht als een multifunctionele campusomgeving, biedt volop inspiratie hoe in te spelen op deze trend. In een eerder artikel gaven we tips hoe de 4 factoren die van uw kantoorinterieur een beleving maken toe te passen.

Kantoorinrichting in 2018 trends-tips-inspiratie-Rever Interieurprojecten

Inspiratie kantoorinrichting 2018: VGZ richtte het nieuwe kantoor in als een campusomgeving, waar werknemers kunnen kiezen uit uiteenlopende plekken om samen te werken en elkaar te inspireren.

Kantoorinrichting staat of valt met de betrokkenheid van medewerkers

Activiteitgericht werken en technologische integraties worden dan wel de norm, het blijft cruciaal om de mens centraal te stellen in de kantoorinrichting. Bolton Groep is een voorbeeld van hoe de organisatiecultuur en de individuele wensen van groepen werknemers de basis vormden voor het nieuwe kantoor. Daarbij liggen ontwerp en inrichting niet alleen bij het management of de facility manager, maar juist ook bij de medewerkers zelf: een kantoorinrichting staat of valt met hun betrokkenheid.

Kantoorinrichting in 2018 trends-tips-inspiratie-Rever Interieurprojecten

Inspiratie kantoorinrichting 2018: bij Bolton Group stonden de kernwaarden van de organisatie centraal bij de ontwikkeling van het ontwerp.

Duurzame kantoorinrichting als vanzelfsprekendheid

Voor generatie Y, de millennials, is duurzaamheid een vanzelfsprekendheid: zij verwachten van hun werkgever dat dit in alle aspecten van de bedrijfsvoering wordt doorgevoerd, dus zeker ook in de kantoorinrichting. Van gerecyclede meubels tot geïntegreerde technologie en zelfs smart buildings: duurzaamheid is niet meer weg te denken in interieurprojecten.

Kantoorinrichting in 2018 trends-tips-inspiratie-Rever Interieurprojecten

Inspiratie kantoorinrichting 2018: het nieuwe kantoor van Portbase is gericht op maximale duurzaamheid voor mens en milieu.

Gaat u in 2018 aan de slag om uw kantoorinterieur nog beter in te laten spelen op de wensen van uw medewerkers? Kom inspiratie opdoen in ons Belevingscentrum in Utrecht! Bel of mail ons voor een afspraak: 030-2142255 of info@rever.nl.

Tekst artikel: met dank aan Marinka Eekman van Eik Marketing & Communicatie.