Inspiratietour naar FabCity: de stad van de toekomst

22 juni 2016

Om geïnspireerd te blijven en onszelf te voeden met ideeën gaan we regelmatig met elkaar op pad om inspiratie op te doen: het Inspiriment. Wie geïnspireerd is, is in staat anderen te inspireren! Afgelopen vrijdag  17 juni waren wij daarom in Amsterdam te vinden, voor een bezoek aan FabCity; de stad van de toekomst.

Wat is FabCity?

FabCity is een pop-up campus over circulair bouwen en leven. FabCity representeert de stad van de toekomst. Het is een tijdelijke, gratis toegankelijke campus op de Kop van Java-eiland in het oostelijk havengebied van Amsterdam en bestaat uit zo’n vijftig innovatieve paviljoens, installaties en prototypes. Meer dan 100 ondernemers en 400 studenten, professionals, kunstenaars en creatieven ontwikkelen de plek tot een duurzaam stedelijk gebied, waar ze werken, creëren, onderzoeken en hun oplossingen voor stedelijke vraagstukken presenteren. De deelnemers komen van verschillende onderwijsachtergronden, zoals kunstacademies, (technische) universiteiten en het beroepsonderwijs.

Inspiratie!

Wat zo tof was aan de rondleiding die we kregen bij FabCity, is dat het een mooie blik gaf op de ontwikkelingen die gaande zijn en om te zien dat veel partijen elkaar opzoeken en kennis delen om zo de ontwikkelingen in een stroomversnelling te brengen. Een blik op de (nabije) toekomst, waarin we op grote schaal innovaties toepassen, leven in ‘tiny houses‘, dagelijkse objecten maken met een 3D printer, ons huis verwarmen met tuinafval en hennep gebruiken als het ultieme duurzame materiaal voor vele toepassingen. Meer over deze en andere ontwikkelingen, lees je op de site van FabCity.

The Fundamentals van Cirkelstad

Rever is Vriend van Cirkelstad. Op FabCity heeft Cirkelstad “The Fundamentals” neergezet, dit staat voor 10 jaar hard werken aan innovaties, testopstellingen en proefprojecten, in het kader van ‘steden zonder afval, zonder uitval’. Het fundament hiervoor is met deze 10 jaar werk gelegd! Op FabCity wordt dit verbeeld met een fundament van 91 heipalen. Elke paal staat voor een referentie, zoals een bouwproject, kantoorinrichting of een beleidsdocument, om te laten zien dat we gezamenlijk werk maken van steden zonder afval, zonder uitval (zie ook dit nieuwsbericht).

Nog een paar dagen!

FabCity vindt plaats van 11 april tot en met 26 juni – dit is dus de laatste week om hier inspiratie op te doen!