Fris en ontspannen aan de slag na je vakantie

22 augustus 2016

Je hebt er weken naar uitgekeken en je hebt er nu heerlijk van genoten: de zomervakantie! Fijn even je gedachten verzet, misschien wel (nieuwe) steden verkend en in de zon geluierd. Hoe zorg je ervoor dat je dat ontspannen gevoel van je vakantie nog even vasthoudt terwijl je weer fris aan het werk gaat? Wij geven je vier tips.


Tip 1: Acclimatiseer en neem rust

Probeer je laatste vrije dagen te ‘vullen met niets’. Als je naar het buitenland gaat, probeer ook daar de laatste dagen van je vakantie rustig aan te doen. Mensen komen uitgeruster terug van een vakantie waar zij geluierd hebben dan een ondernemende, avontuurlijke of culturele vakantie. Blijf je lekker thuis of wil je niet de hele vakantie aan het strand liggen? Plan dan in dat je de laatste twee dagen niets hoeft te doen. Zo is de overgang van vakantie naar werk minder abrupt en kun  je de tijd nemen om te acclimatiseren, eventueel rustig je spullen uit te pakken en na te genieten van de leuke dingen die je hebt gedaan in je vakantie.

Tip 2: Plan je eerste week na je vakantie goed in

Zorg ervoor dat je, voordat je weer begint met werken, weet wat er in je eerste werkweek gepland staat. Niets zo vervelend als op je eerste dag onvoorbereid aan te komen op een vergadering.

Maak op je eerste werkdag voldoende tijd vrij om met collega’s bij te praten, je e-mail bij te werken en je in te lezen in nieuwe gebeurtenissen. Zet  je afwezigheidsmelder pas op de tweede werkdag uit. Dit geeft je extra tijd om je inbox op orde te krijgen.

Tip 3: Maak een stappenplan voor je goede voornemens

In de rust van je vakantie heb je wellicht de tijd gehad om na te denken over je werk. Wat je leuk vindt, maar vooral wat je nu écht anders aan gaat pakken. Een training volgen, je grenzen beter aangeven of vaker op de fiets naar je werk om meer beweging te krijgen.

Vaak blijkt dat je goede voornemens in de waan van de dag snel vervagen, gemiddeld blijkt maar een kwart van de medewerkers zich te houden aan zijn of haar goede voornemens. Om dit te voorkomen, maak je een stappenplan waarmee je ervoor gaat zorgen dat jouw professionele wensen uitkomen. Formuleer eerst welke doelen je wilt bereiken. Bedenk welke concrete acties je hiervoor nodig hebt en schrijf deze op. Is het gelukt om je hieraan te houden? Beloon jezelf met een gezellige lunchafspraak, een goed boek of een ander verwenmoment. Zo motiveer jij jezelf om écht stappen te maken.

Tip 4: Plan alvast een nieuwe trip!

Meerdere korte vakanties hebben een positiever effect op de mens dan één lange vakantie. Plan dus weer een volgende vakantie of een weekend weg, zo houd je de ‘vakantie blues’ op afstand en heb je altijd iets om naar uit te kijken.

Een inspirerende werkplek

Een inspirerende werkplek draagt er natuurlijk aan bij dat je je ontspannen vakantiegevoel zo lang mogelijk vasthoudt en dat je in staat bent je doelen waar te maken.

Meer informatie over inspirerende werkplekken? Neem contact met ons op!

Geraadpleegde bronnen: intermediair.nl, rtlnieuws.nl.