7 factoren voor een gezonde werkomgeving

24 april 2023

Een gezonde werkomgeving draagt bij aan het welzijn van medewerkers, een hogere productiviteit en betere prestaties. Medewerkers die zich gezond en veilig voelen, hebben meer energie en zijn meer gemotiveerd om hun werk goed te doen. De pandemie heeft ons bewust gemaakt van de risico’s van slechte luchtkwaliteit, onvoldoende ventilatie en overvolle ruimtes. Door te zorgen voor een gezonde werkomgeving kun je er als werkgever voor zorgen dat medewerkers vitaal, gezond en veilig blijven.

In deze blog lichten we 7 factoren toe die bijdragen aan een gezonde werkomgeving.

1. Luchtkwaliteit

Schone lucht is essentieel voor een gezonde werkomgeving. Een goede luchtkwaliteit kun je onder andere bereiken door te zorgen voor voldoende (natuurlijke en/of mechanische) ventilatie. Het regelmatig reinigen en/of vervangen van filters, luchtkanalen en ventilatieopeningen kan ook helpen om de luchtkwaliteit te verbeteren om de lucht schoon te houden van verontreinigingen en om te zorgen voor een optimale luchtvochtigheid. Een luchtvochtigheid tussen 30% en 60% wordt beschouwd als ideaal voor een gezonde werkomgeving. Het gebruik van luchtbevochtigers of ontvochtigers kan helpen om de luchtvochtigheid binnen dit bereik te houden. Ook het verminderen van bronnen van vervuiling kan een insteek zijn: beperk de aanwezigheid van verontreinigende stoffen in de werkomgeving, bijvoorbeeld door het gebruiken van milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen, het minimaliseren van het gebruik van producten met schadelijke chemicaliën en het beperken van het gebruik van luchtverfrissers. Het gebruik van planten draagt ook bij aan een goede luchtkwaliteit (zie ‘groen en natuur’).

2. Natuurlijk licht

Natuurlijk licht is heel belangrijk in een gezonde werkomgeving, omdat het de productiviteit, het welzijn en de stemming van werknemers kan verbeteren en kan zorgen voor een betere slaap-waakcyclus. Maak daarom zoveel als mogelijk gebruik van het daglicht dat beschikbaar is: kies ervoor om werkplekken bij de ramen te positioneren, niet alleen om het daglicht te maximaliseren, maar ook om werknemers in staat te stellen te genieten van het uitzicht en de natuurlijke omgeving. Voor de inrichting is het slim om te kiezen voor lichte kleuren op wanden en meubilair, zodat het licht beter wordt gereflecteerd. Vermijd het gebruik van zware gordijnen of jaloezieën die het licht blokkeren. Het gebruik van glazen wanden zorgt ervoor dat het daglicht kan doordringen in aangrenzende ruimtes en zo kan er licht gedeeld worden tussen verschillende delen van het kantoor. Plaats eventueel lichtkoepels, dit is een effectieve manier om natuurlijk licht in een ruimte te brengen.

3. Akoestiek

Goede akoestiek is onmisbaar in een gezonde werkomgeving omdat het een directe invloed heeft op de concentratie, gezondheid, communicatie en het comfort van medewerkers. Slechte akoestiek kan leiden tot afleiding, verminderde concentratie, verslechterde communicatie en misverstanden tussen medewerkers. In deze blog beschrijven we 5 tips voor een goede akoestiek op kantoor.

4. Ergonomie

Ergonomische meubels en werkplekken kunnen bijdragen aan het voorkomen van blessures en het verminderen van de belasting van het lichaam tijdens langdurig zitten of staan. Ergonomische meubels zijn ontworpen om het comfort en de efficiëntie van de gebruiker te verbeteren, terwijl tegelijkertijd lichamelijke stress en spanning worden verminderd. Niet alleen ergonomisch meubilair zoals een goed instelbare bureaustoel die ondersteuning biedt en een in hoogte verstelbare werkplek spelen hierbij een rol, maar hardware als een ergonomisch toetsenbord, een monitorarm en ergonomische muis dragen bij aan het verbeteren van het comfort en de gezondheid van de gebruiker.

5. Groen en natuur

Uit onderzoeken naar de ideale werkomgeving blijkt steeds weer de positieve invloed van planten op lichaam, geest en binnenmilieu. In een kantooromgeving zorgen planten voor een hogere luchtvochtigheid, een aangenamere akoestiek in harde (galmende) ruimten, minder gebouwgerelateerde gezondheidsklachten en vermindering van stressklachten. Mensen voelen zich lekkerder in een plantrijke omgeving. Daarnaast leiden planten ook tot een hogere productiviteit. Enkele voorbeelden van planten die geschikt zijn voor een kantooromgeving zijn de Sanseviera, de Dracaena, de Areca palm, de Pothos en de Rubberplant. Planten werken luchtzuiverend en bevorderen de luchtvochtigheid. In deze blog gaan we hier dieper op in: Het kantoor als tuin: de voordelen van planten op kantoor.

6. Gemeenschappelijke ruimtes

Een gezonde werkomgeving biedt voldoende ruimtes voor sociale interactie en ontspanning, zoals een prettig ingerichte lunchruimte en bijvoorbeeld een tafeltennistafel of biljart. Het creëren van dit soort settings draagt bij aan de momenten van sociale interactie en daarmee aan het versterken van relaties en het verbeteren van de sfeer. Bovendien heeft het een gunstig effect op de creativiteit: het delen van ideeën en perspectieven kan leiden tot nieuwe en innovatieve oplossingen. Tot slot is het gunstig voor het verhogen van werktevredenheid, want medewerkers die zich betrokken en tevreden voelen over hun werk en de werkomgeving, zijn productiever en blijven langer bij de organisatie.

7. Gezonde voeding

Last but zéker not least: gezonde voeding. Het verbeteren van het cateringaanbod op kantoor kan de gezondheid en het welzijn van medewerkers verbeteren en kan ook een positieve invloed hebben op hun productiviteit en prestaties. Om het cateringaanbod te verbeteren is het slim om te starten met het uitzetten van een enquête onder medewerkers, waarin je vraagt naar hun voorkeuren en behoeften op het gebied van voeding. Werk samen met een professionele cateraar, die kan helpen bij het ontwikkelen van een menu dat tegemoetkomt aan de behoeften van medewerkers, inclusief gezonde opties én het liefst zo lokaal en seizoensgebonden als mogelijk. Bied gezonde snacks en drankjes aan, zorg voor vers fruit, noten en zaden, rauwe groenten en maak water door de gehele werkomgeving makkelijk toegankelijk, bijvoorbeeld door Join the Pipe watertappunten te installeren. Als je nog een stap verder wilt gaan, denk dan aan het organiseren van voedingsworkshops waarbij een voedingsexpert medewerkers inlicht over voedzame en gezonde eetgewoonten.

Het gezondste kantoor van Nederland

Enkele jaren geleden hebben wij het gezondste kantoor van Nederland ontworpen en gebouwd: dat van zorgverzekeraar VGZ in Arnhem, meer daarover lees je hier. VGZ heeft in de jaren daarna ook vele stappen gezet om voorop te lopen als meest gezonde werkgever, een inspirerend voorbeeld als je meer wilt weten over dit onderwerp!

Kortom: een gezonde werkomgeving is ongelooflijk belangrijk!

Fitte, gezonde en gelukkige medewerkers zijn productiever, gemotiveerder, meer tevreden en betrokken en minder vaak ziek, en een lager ziekteverzuim scheelt kosten. En wat in de huidige tijd van krapte op de arbeidsmarkt een extra voordeel is: een bedrijf dat bekend staat om een ​​gezonde werkomgeving zal waarschijnlijk een positievere reputatie hebben bij klanten en potentiële werknemers. Alle reden dus om van jouw werkomgeving een gezonde plek te maken. Wij kunnen je hierbij helpen, onze interieurarchitecten zijn hier dagelijks mee bezig.

Wil je meer weten, vul dan onderstaand formulier in en we nemen snel contact met je op.


    (Je wordt op werkdagen binnen 24 uur teruggebeld.)