De voor- en nadelen van flexplekken

Flexplekken hebben twee definities; die binnen de context van een organisatie en die binnen de context van een werkplek die openbaar beschikbaar is en veelvuldig door zzp’ers en freelancers wordt gebruikt. Op deze pagina vindt u informatie over de eerste categorie, omdat wij grotendeels daarvoor interieurs ontwerpen en realiseren.

Wat zijn flexplekken?

Flexplekken zijn compacte activiteitgerelateerde werkplekken waar iedere medewerker kan inloggen en welke per dag door verschillende personen gebruikt kunnen worden. De activiteit die op een flexplek uitgevoerd kan worden kan variëren van bellen, schrijven en lezen, naar achter een laptop werken. Flexplekken worden vaak gebruikt door mensen in deeltijdbanen en worden dus gedeeld door meerdere personen.

De voordelen van flexplekken

Het voordeel van flexibele werkplekken is dat er minder werkplekken nodig zijn, er zijn dus minder vierkante meters nodig en er is minder  meubilair en ander materiaal nodig. Bij ‘ander materiaal’moet u denken aan computers en telefoons maar bijvoorbeeld ook aan stopcontacten en kabelgoten. Bovendien scheelt het werken met flexplekken ook energiekosten en kosten voor schoonmaak. Kortom, een organisatie waar gebruik wordt gemaakt van flexibele plekken, scheelt een werkgever dus geld, vaak veel geld.

Flexwerken wordt vaak vanuit economische overwegingen ingevoerd.

De nadelen van flexplekken

Als een organisatie besluit over te gaan op flexplekken, is het van het grootste belang dat de digitale infrastructuur van de organisatie ingericht is op werken vanaf een flexplek. Iedereen moet altijd en overal in kunnen loggen en tot bestanden en programma’s beschikken. Dit kan een nadeel zijn. Veel medewerkers ervaren een flexplek als minder persoonlijk; je kunt er niet je ‘eigen’ plek van maken, terwijl wij Nederlanders vaak wel geneigd zijn om persoonlijke spullen toe te voegen aan een werkplek. Ook is een gebrek aan privacy een veelgehoorde klacht wanneer men niet meer zijn of haar eigen plekje heeft.

Flexwerken is de toekomst

Flexwerken kent meer voordelen dan nadelen. Geen wonder dus dat er tegenwoordig in bijna elke organisatie wel flexplekken te vinden zijn. Deze trend zal zich voortzetten denken wij. Ook komt er meer behoefte aan creatieve, speelse en inspirerende werkplekken. Gewoon een tafel en een stoel voldoen niet meer aan de behoefte van de huidige medewerker. Daar komt bij dat de omgeving effect heeft op de productiviteit. Mensen willen geprikkeld worden. Daarom creëren wij settings die voorzien in de behoefte van de moderne mens; flexplekken die inspireren.

Hieronder laten we een aantal voorbeelden zijn van flexibele werkplekken die wij ontworpen en gerealiseerd hebben:

Rever Interieurprojecten-flexplekken-3-1920

Rever Interieurprojecten-flexplekken-6-1920

Rever Interieurprojecten-flexplekken-7-1920

Rever Interieurprojecten-flexplekken-1-1920

Rever Interieurprojecten-flexplekken-1920

Rever Interieurprojecten-flexplekken-4-1920

Rever Interieurprojecten-flexplekken-2-1920

Zien hoe wij het zelf doen?

In ons Belevingscentrum kunt u zelf het effect van een inspirerende en creatieve werkomgeving ervaren. Neem contact met ons op om een afspraak te maken voor een rondleiding!

Lees ook: Wie zijn wijOnze visieOnze eigen settingDuurzaam interieur – Interieurs op diverse ambitieniveaus – Turnkey aanpakVacatures

"Flexplekken: de voor- en nadelen op een rij."

In Nederland werkt 66% van de organisaties met flexplekken.